Toen Apple aankondigde welke prestatie verbetering de nieuwe A7 processor de iPhone 5s zou gaan geven, waren we in eerste instantie nog een beetje sceptisch. Het duurde echter niet lang om overtuigd te raken van de kracht van de Dual-core CPU/Quad-core GPU chip in de iPhone 5s. De processor toonde ook duidelijk aan dat het niet alleen maar draait om de kloksnelheid, om top prestaties te kunnen leveren.
De iPad Air beschikt over dezelfde processor als het vlaggenschip van Apple (iPhone 5s), met een kleine verbetering als we kijken naar de kloksnelheid. Ter vergelijking: de iPhone 5s heeft een kloksnelheid van 1.3GHz, waar de iPad Air beschikt over een kloksnelheid van 1.39GHz. De iPad Air kan tot deze prestaties komen, doordat het beschikt over meer interne ruimte en een verbeterde koeler, ten opzichte van de veel kleinere iPhone 5s.

Voordat we verder gaan praten over de prestaties van de iPad Air, is het de moeite waard om te vertellen dat de iPad Air er onder de zwaarste omstandigheden, uitstekend in slaagt om zichzelf koel te houden. Zelfs wanneer er urenlang intensieve 3D spelletjes en applicaties worden gebruikt breekt het zweet niet uit bij de iPad Air. Ideaal natuurlijk, aangezien je absoluut niet zit te wachten op een gloeiend hete iPad Air in je handen.

In de praktijk is de iPad Air verbazingwekkend snel in gebruik. Applicaties worden direct geopend wanneer je er op klikt en zware spellen draaien extreem soepel en zonder haperingen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld extreem zware applicaties als Autocad of andere technische teken programma’s.

iPad Air AutoCAD | iPad-Air.NL

De iPad Air kan zware programma’s als AutoCAD probleemloos draaien

De iPad Air presteert 59% sneller dan bijvoorbeeld de iPad 4. Verschillende browser tests, tonen aan dat de iPad Air bijna twee keer zo snel is in gebruik dan concurrenten in hetzelfde segment tablets. De iPad Air is bijvoorbeeld ook een stuk sneller dan de krachtige Snapdragon 800- processor, welke we bijvoorbeeld tegenkomen op de Sony Xperia Z Ultra en de Google Nexus 5. Dit is toch wel een uitzonderlijke prestatie op zich en kenmerkt de iPad Air op het gebied van haar snelheid.

Er is inmiddels veel gezegd over de overstap van Apple naar een 64- bit processor. Het moet gezegd worden dat het verschil in prestaties pas echt goed zichtbaar wordt als de software van de verschillende applicaties ook als gebouwd op 64- bit, waardoor het naar alle waarschijnlijkheid nog even zal duren voordat je het maximale uit de iPad Air kunt gaan halen. Apple heeft hier echter een steentje aan bij gedragen, door mee te helpen aan de ontwikkeling van enkele belangrijke iOS applicaties, om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van de 64- bits processor. Hieronder bevinden zich bijvoorbeeld ook de iWorks en iLife applicaties.

Zware spellen draaien probleemloos op iPad Air

Zware spellen draaien soepel en zonder problemen op de iPad Air

Een belangrijke reden waarom de A7- processor 64- bits is gemaakt, is het feit dat de vingerafdrukscanner op de iPhone 5s dan soepel zou kunnen functioneren. Helaas beschikt de iPad Air niet over iTouch, wat een leuke toevoeging op de tablet had kunnen zijn. Toch is het geen reden om de iPad Air niet te kopen, aangezien het slechts een kleine toevoeging is op de indrukwekkende specificaties. Dankzij het grote toetsenbord op de iPad Air kost het namelijk geen enkele moeite om de tablet te unlocken middels een toegangscode.

Naast de A7 processor, is de iPad Air ook nog voorzien van een veel kleinere processor, genaamd de M7- processor. Deze processor zorgt er voornamelijk voor dat de batterij- prestaties van de iPad Air maximaal worden benut, wat met name erg interessant is bij de 4G modellen. Wanneer de iPad Air bijvoorbeeld geen 4G signaal ontvangt, stopt het met zoeken naar een 4G locatie. Wanneer de iPad Air vervolgens weer onderweg is naar een andere locatie, zal de M7 processor in de iPad Air dit opmerken en opnieuw gaan zoeken naar een signaal. Wanneer de iPad Air namelijk geen 4G- signaal ontvangt, zal dit van grote invloed zijn op de levensduur van de batterij. Dit probleem wordt door de M7- processor uitstekend gedekt, zonder dat er een grotere batterij in de iPad Air geplaatst hoefde te worden, wat weer van grote invloed zou zijn geweest op het gewicht.

iPad Air applicaties en iOS7

Er is één ding dat altijd belangrijk is wanneer we het hebben over de 9.7- inch iPad en dat is de App Store. In de App Store bevinden zich meer dan 475.000 geoptimaliseerde applicaties voor de iPad. Deze applicaties zijn gratis te downloaden, of tegen een kleine betaling, maar allemaal ontwikkeld voor een scherm dat groter is dan dat van de iPhone.

iOS7 is het grootste redesign van Apple’s besturingssysteem, sinds de lancering van de eerste iPhone. iOS7 is met verschillende reacties ontvangen, waarbij sommige mensen vinden dat het uiterlijk er te kinderachtig uit zou zien. Daarnaast vinden sommige mensen dat enkele belangrijke functionaliteiten die Android bijvoorbeeld wel zou bieden, ontbreken op het iOS7 besturingssysteem. Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Wij zelf vinden iOS7 een verfrissende verandering, die de besturing van Apple apparaten een extra dimensie geeft. Met name de toevoeging van het makkelijk toegankelijke “Control Center”, waarin je de laatste updates snel kunt inzien en snel toegang kunt krijgen tot de belangrijkste functies op de iPad, zijn een welkome toevoeging.

Control Center op de iPad Air met iOS7

Het iOS7 Control Center geeft snel toegang tot de belangrijkste functes van de iPad, maar is aan de andere kant niet aan te passen naar eigen wensen.

Toch blijft het besturingssysteem iOS7 nog steeds ver achter op bijvoorbeeld Android en Windows besturingssystemen, als het bijvoorbeeld gaat om het personaliseren van de functies. Naast het ontbreken van enkele handige widgets, is het nog steeds niet mogelijk om bijvoorbeeld verschillende gebruikersprofielen in te stellen, wat bijvoorbeeld wel mogelijk is bij Android 4.3 en Windows. Wanneer je bijvoorbeeld bepaalde content op je iPad wil beschermen zodat je kinderen hier niet bij kunnen komen, zal je op dit moment al snel moeten uitkijken naar een ander besturingssysteem.

Er zijn vele verbeteringen doorgevoerd aan het nieuwe besturingssysteem van Apple, waarbij misschien wel één van de belangrijkste is, dat het een stuk eenvoudiger is om documenten in te zien vanuit verschillende omgevingen: mail, internet etc. Het is zelfs mogelijk om alle soorten documenten te delen met andere mensen, ongeacht van welk besturingssysteem of apparaat zij gebruik maken. Zo kunnen Apple gebruikers nu dus perfect samenwerken met bijvoorbeeld pc- gebruikers, als het gaat om het uitwisselen van documenten.

Waar iWork zich focust op de productiviteit van de iPad, richt iLife zich voornamelijk op creativiteit, waaronder bijvoorbeeld het beheren van foto’s en video’s op je iPad Air. Zo beschikt de iPad Air over handige foto albums, welke dankzij de 64- bits processor ook nog eens razendsnel openen. Je hoeft dus geen eeuwigheid meer te wachten voordat je een foto kunt openen en bekijken.

Op de volgende pagina lees je meer over de camera en connectiviteit van de iPad Air.