Het jaar 2013 was een goed jaar voor de tablet in het algemeen. Niet alleen vanwege het feit dat de iPad Air op de markt verscheen en wat ons betreft één van de beste tablets aller tijden is, maar ook vanwege het feit dat de prijzen van de tablets in het algemeen fors daalden. Gevolg: een groeiende tablet markt!

De iPad Air is zoals gezegd de nieuwste iPad van Apple en verscheen eind 2013 op de Nederlandse markt. De iPad Air is dunner, lichter, sneller en beschikt over een beter scherm dan eerdere iPad modellen. De iPad Air is hetzelfde geprijsd als oudere iPad modellen bij lancering en is daarmee een ontzettend interessante tablet! De iPad Air is niet revolutionair, maar is zeker een verbeterde versie van al haar voorgangers, welke overigens ook al behoorlijk indrukwekkend waren. Het publiek was het hiermee eens, waardoor de iPad Air meerdere awards mocht ontvangen voor beste tablet van het jaar 2013. De tablet scoorde namelijk een indrukwekkende 10!

De iPad Air heeft sinds de release een behoorlijk marktaandeel van de concurrentie veroverd op de 10- inch tablet markt. Simpelweg vanwege het feit dat het de beste tablet van het moment is! In deze review gaan we specifiek in op het beeldscherm, het design en de geluidskwaliteit van de iPad Air. Lees snel verder wat de iPad Air onderscheidend maakt.

Wat is de iPad Air?

Waar vorige iPad modellen kleine verbeteringen waren ten opzichte van haar voorgangers, is de iPad Air compleet vernieuwd. De nadruk ligt daarbij voornamelijk op het dunne en compacte design en het lichte gewicht (Air). De iPad Air is uitgerust met een soortgelijke, maar behoorlijk verbeterde versie van de briljante 64- bits Apple A7 processor, die wordt gebruikt in de iPhone 5s en beschikt ook nog eens over een Retina- beeldscherm. Het is met name het gewicht dat tot de verbeelding spreekt. De iPad Air weegt namelijk bijna niks.

Het design van de iPad Air – De kracht van het lichtgewicht

De iPad Air is stukken lichter dan de iPad 4, sterker nog: de iPad Air is lichter dan alle andere 10- inch tablets op de markt. De iPad Air weegt slechts 469 gram. Dat is bijna 200 gram minder dan de mollige iPad 4. Dat is een ontzettend grote verandering.

iPad 4 vs. iPad Air

Links de iPad 4, rechts de iPad Air

Het gewicht van de iPad Air is het eerste wat je opvalt wanneer je het apparaat vasthoudt. Met name bij langer gebruik is dit een erg prettige optimalisatie. De iPad Air is perfect in balans. Je kunt de iPad Air met gemak uren in de hand vasthouden wanneer je bijvoorbeeld een film op de tablet wil kijken. Probeer hetzelfde voor de grap eens met een iPad 4. Dit zal je nog wel eens zwaar kunnen tegenvallen.

De rest van het design lijkt erg veel op dat van de iPad Mini 2. Een stevige aluminium behuizing zorgen ervoor dat de achterkant van de iPad Air soepel overloopt in de voorzijde. De randen waar het beeldscherm overlopen in de behuizing van de iPad Air zijn diamant geslepen, waardoor het geheel glad en glanzend oogt en aanvoelt. Een erg subtiel verloop.

Waar de iPad 4 ook was voorzien van een aluminium behuizing, voelt de iPad Air een stuk prettiger aan, aangezien de randen een stuk ronder zijn gemaakt. Dit zorgt voor een bijzonder comfortabele ligging in de hand.

De plastic knoppen die we zagen terugkomen bij eerder verschenen iPad’s zijn gelukkig vervangen door de metalen knoppen die we ook zagen terugkomen bij de iPad Mini 2. Het is een kleine verbetering, maar toch geven deze metalen knoppen het premium gevoel van de iPad Air extra kracht bij.

Metalen knoppen iPad Air

De metalen knoppen op de iPad Air zijn goed gepositioneerd en geven een premium gevoel

Niet alleen het gewicht van de iPad Air is verminderd. De iPad Air is ook een stuk dunner en smaller dan de iPad 4, terwijl het over dezelfde beeldscherm grootte beschikt. De iPad Air is één van de dunste tablets van dit moment. Alleen de Sony Xperia Tablet Z is dunner en beschikt over hetzelfde schermformaat.

De randen naast het beeldscherm zijn ook een stuk kleiner geworden, waardoor de iPad Air 16 millimeter smaller is geworden. Dunne randen zijn soms een verademing, maar kunnen ook de nodige frustraties opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk met je duim een linkje aantikt aan de zijkant van het scherm en op een andere pagina terecht komt. Het scherm van de iPad Air is echter zo gemaakt, dat het dit soort irritaties soepel weet te vermijden. Kortom, het scherm reageert niet op onopzettelijke aanrakingen. Ideaal!

Randen van de iPad Air ten opzichte van andere iPad modellen

De randen van de iPad Air zijn een stuk dunner dan voorgaande modellen

iPad Air Retina beeldscherm

De iPad Air is één van de meest comfortabele 10- inch tablets die we ooit hebben gebruikt, waarbij het goede beeldscherm van groot belang is voor deze comfortabele ervaring.

Op papier is het Retina beeldscherm van de iPad Air hetzelfde als die van de iPad 4. Het beschikt over een IPS paneel van 2048×1536 pixels, met 264 pixels per inch en een speciale krasbestendige beschermlaag, welke ook bestand is tegen vingerafdrukken. Apple heeft echter een aantal subtiele aanpassingen aangebracht aan het beeldscherm.

Wanneer je met een eenvoudige blik kijkt naar beide beeldschermen, lijkt het alsof de kleuren van de iPad Air en iPad 4 exact overeenkomen. Wanneer je echter wat nauwkeuriger kijkt naar het scherm vanuit verschillende hoeken, zie je echter dat de iPad air beschikt over een veel betere kijkhoek dan de iPad 4. Tekst is vanuit alle kijkhoeken uitstekend te lezen op de iPad Air, waar dit bij de iPad 4 niet het geval is. Met name wanneer je kijkt naar beide beeldschermen op een witte achtergrond, zie je dat tekst stukken helderder wordt weergegeven, wat er voor zorgt de iPad Air ook prima als e-reader te gebruiken is.

Daarnaast is de schermverhouding van 4:3 op de iPad Air erg prettig op een tablet van deze grootte. Met een schermverhouding van 4:3 is het surfen op internet een stuk prettiger, maar aan de andere kant krijg je grotere zwartere randen wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt. Bij 16:9 tablets zal dit aanzienlijk minder zijn. Dit is één van de aanpassingen waar je gewoon mee moet leren leven, aangezien we geen goede reden kunnen bedenken waarom Apple dit zou gaan veranderen.

De iPad Air beschikt over veruit het beste beeldscherm van alle 10- inch tablets. Er is echter één aspect wat Apple nog onder handen zou kunnen nemen als het gaat om het beeldscherm; de reflectie. Wanneer je de iPad Air buiten gebruikt op een zonnige dag, kun je nog wel eens last van reflectie ondervinden, ondanks de perfecte kijkhoeken van de iPad Air. Een soort anti-reflecterende coating zou uitkomst kunnen bieden.

Geluidskwaliteit van de iPad Air

De iPad Air is standaard voorzien van Stereo speakers, wat een duidelijke verbetering is ten opzichte van de mono speakers op bijvoorbeeld de iPad 4. Het geluid is echter verder niet heel erg indrukwekkend, voornamelijk omdat beide speakers erg dicht naast elkaar zitten aan de onderkant van de tablet. Wanneer je de tablet over de breedte vast houdt, wordt het geluid namelijk al snel mono.

Speakers aan de onderzijde van de iPad Air

Speakers van de iPad Air

Hoewel de speakers dus niet indrukwekkend zijn, zijn ze voor een tablet wel van prima kwaliteit. Het geluid is zuiver en helder en doordat er iets meer bas is ingebracht, klinken geluiden ook dieper. Het geluid is daarnaast ook nog eens behoorlijk hard, waardoor je prima films kunt kijken of muziek kunt luisteren op de iPad Air. Het enige nadeel is dat de speakers naar achteren zijn gericht, waardoor het geluid juist van je af gaat. Waarschijnlijk heeft Apple hier voor gekozen vanwege esthetische redenen.

Kortom, de iPad Air ziet er goed uit, klinkt goed qua geluid en beschikt over een prima beeldscherm. Wat zijn de verdere prestaties van de tablet? Je leest het in de review: Prestaties en applicaties.